Историята на винарна Ал Бано
"Ще напусна. Ще стана певец и когато се върна, ще построя изба, за да я посветя на теб."
Ал Бано тръгва от малкото градче Челино Сан Марко, разположено в сърцето на Саленто, и от ситуация на бедност, той следва мечтите си и след кат осе замогва, той изпълнява обещанието си към баща му.
Така се ражда Cantine di Al Bano Carrisi, от линия бели вина, наречена „Дон Кармело“.
Днес избите произвеждат 10 линии вино, пенлива грапа и отличен зехтин. Вината варират между червени, розе и бели, получени от лозя между 40 и 75 години, които включват Primitivo, Negroamaro, Salice Salentino, Chardonnay и Aleatico.
„Когато бях дете Дон Кармело, баща ми, ме заведе на лозето и ме научи да го освобождавам от плевели. „Ако даваш на земята, земята ти дава”, каза ми той, така че разбрах, че още преди виното глътка мъдрост идваше от лозето. Посветих това вино на "Моят стар мъдрец", което ми помага да преоткрия топлината на привързаността и цвета на годините."
Любовта и уважението към земята е принцип, който Ал Бано е научил от раждането си. Роден в селско семейство, певецът никога не е губил онези ценности, които винаги е носил със себе си и които налага като основна цел в производството на своите вина.
Зачитайки характеристиките на почвата, според строгата местна традиция, големите площи от лозя, засадени в редове, гарантират най-доброто качество на гроздето. Неслучайно гроздето от Cantine di Al Bano Carrisi се контролира при произхода, така че продуктът да се бере и преработва в точния момент на неговото узряване. В действителност, опитни и опитни ръце следват всички различни етапи на обработка, от беритбата на подбраното грозде, благоприятствана от климата, типично посочен за това производство, до отлежаването на дъбовите бъчви.
Процесът, с който певецът с право се гордее, защото към доброто вино трябва да се отнасяме с любов и страст в пълно съответствие със законите на природата. Поради тази причина Cantine di Al Bano Carrisi, същевременно в съответствие с новите технологични нужди на лозаро-винарския сектор, е символът и в същото време осезаемо доказателство за цивилизация на виното, която се предава от поколение на поколение, в име на автентичността, която съдържа своите корени.исторически и културни аспекти на един начин на живот и битие.
Пулия е земя на древни винопроизводствени традиции. Апулийските равнини са били светилище за лозя и маслинови дървета още от времето на финикийците и гърците. Самият Омир говори за този регион като място на "вечна пролет" и именно тези климатични условия благоприятстват изобилието и разнообразието от изискани вина. Отглеждането на лозя се практикува още от времето на гръцката колонизация през VIII век пр.н.е.
В древни времена Пулия е била избата на Римската империя с производството на зехтин и вино, чиито много фини качества могат да бъдат оценени и днес.