WineTime
WineTime
Винарната IL CONTE VILLA PRANDONE е родена в сърцето на Пичено, на хълмовете на характерното средновековно село Монтепрандоне. Тук склоновете се галят от уханните бризове на Адриатическо море, които се срещат и се сливат с меките течения на планината Сибилини.
Конте Вила Прандоне (Conte Villa Prandone) е основана като компания през 1988 г., въпреки факта, който споделя Amilcare De Angelis, че лозята са били засадени още през 60-те години. Луконт е работил в тези полета, въпреки че в този период земята не е била негова собственост, а я е обработвал като арендатор, в последствие и заедно със синът си, Марино. Едва през 1988 г., с малкото средства, които имали спестени, се решават да закупят лозята (11 хектара), които обичали и които са отглеждали и работили от години.
От самото начало до 90-те години производството на изисканите вина на тази компания се продава на едро (на местния пазар, а също и на други винарни извън региона), когато с идването на третото поколение е решено да се инвестира в собствена марка. Така започва обновяването на избите, създаването на собствени етикети, придобиването на други парцели и инвестирането в технологии за производството на вино (барици, големи бъчви, бутилиране и др.). През 1997 г. излизат първите бутилки: 3 Zipolo, Marinus и Navicchio, след това постепенно се разрастват и днес имат повече от 15 етикета, а хектарите лозя са 50 (35 собственост и 15 наети).
Настоящите пазари на компанията са: 35% Италия и 65% чужбина (външни пазари като Германия, Швейцария, Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Ирландия, Швеция, Чехия, Словакия, Полша, Албания, Русия, Естония, Латвия, Украйна, Китай, Хонконг, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Канада).
Лозята са предимно с южно изложение, но гледат и на юг, югоизток и югозапад). Само някои лозя са със северно изложение (север, североизток, северозапад).
Почвата е средно варовита и глинеста, а в някои от склоновете има и чакълести слоеве, песъчливи, богати на желязо, кварц и минерали.
Когато лозовите масиви биват засадени, правилната почва и склонове са специално избрани за всеки сорт грозде (напр. За Пекорино: свеж терен със северно изложение; Монтепулчано: южно изложение; Мерло: северно изложение с много глинеста почва; Passerina: чакълеста почва с югоизточно изложение, за да се благоприятства от морския бриз и др.).
Лозята се обработват с най-голямо внимание и са оборудвани със система за аварийно напояване (която се използва през твърде сухи лета).
Избите са под земята (на дълбочина 7 метра), за да има идеален климат за отлежаване на вината, с постоянна естествена температура (12-20 градуса), влажност около 60%, тъмно и защитено от светлина помещение.