WineTime
WineTime
Марко Спери е пето поколение на една от най-важните винопроизводителни фамилии във Валполичела. Марко следва стъпките на баща си във винарна Speri за около 25 години. През 2008 г. Марко създава своя собствена марка Secondo Marco, за да прави вина според собствената си визия. Целта на Marco е да прави елегантни вина, подходящи за храна, като се фокусира върху по-висока киселинност, по-нисък алкохол и по-малко остатъчна захар. Набляга на неговата концепция за „пригодност за пиене“ или създава по-меки вина, които не са с високо съдържание на алкохол и крайният резултат е много лична интерпретация на региона Валполичела.
Валполичела е лозарска област на изток от езерото Гарда в района на Венето. 15-те хектара лозя на Marco Speri се намират в град Fumane, в сърцето на апелацията Valpolicella Classico.
Целта на Марко е да произвежда вина с баланс и елегантност. Corvina и Corvinone съставляват по-голямата част от сместа заедно с малки проценти от Rondinella, Oseleta, Croatina и Pipionana. Марко прави четирите традиционни вина за региона: Valpolicella Classico, Ripasso, Amarone и Recioto. За вината Апасименто Марко суши гроздето 100-120 дни. След 15 дни предварителна ферментационна мацерация, Marco се стреми към дълги ферментации (до 90 дни), използвайки местни дрожди в циментови резервоари. Той смята, че чрез ферментация в цимент вината са по-склонни да запазят своята пикантност и свежест, две основни характеристики на региона Фумане. След това вината отлежават в големи бъчви от славонски дъб.