WineTime
WineTime
Дом Периньон е великото име на Шампанско: високо звучащо и великолепно име, синоним на елегантност, лукс и престиж; име, което директно припомня абата Пиер Периньон, който според легендата е изобретил шампанското през 17-ти век в абатството Сен-Пиер д’О Хатвилер, близо до Еперне, Гран Крю на Вале де ла Марн.
Първото шампанско Dom Pérignon е произведено през 1936 г. от мезонета Moët & Chandon благодарение на идеята на Robert-Jean de Vogüe: целта е да се създаде cuvée de prestige, въплъщаващ абсолютните превъзходства на шампанското и който знае как да събира голямото наследство на абатството на Hautvillers, собственост на семейство Moët от 1829 г. За да направи това, главният енолог избра най -добрите семейни резервати, като бутилира само най -добрите реколти от 1921 г. нататък. Vintage 1947 е първият Dom Pérignon, произведен вече не с техниката на трансвазация, а роден от ad hoc реколта. От Vintage 2000 Dom Pérignon придоби статут на независим дом: от известно време главният готвач на Dom Pérignon работи независимо от този на Moët & Chandon. Настоящият енолог е Ричард Джефрой, изобретател на програмата Oenothèque, по -късно преименувана на P2 / P3.
Шампанското Dom Pérignon се произвежда само в изключителни реколти от най -доброто грозде, идващо изключително от Grand Cru и, до минимум, от Premier Cru на Hautviller. Използваното грозде е Шардоне и Пино Ноар, считано от Ричард Джефроа като „обект на всички разочарования, всички емоции, всички прелести“. Изкуството на сглобяване се основава на стремежа към непрекъсната липса на баланс, способна да генерира напрежение, енергия и динамика, а също и на парадокс, който успява да създаде хармония: грациозната душа на Шардоне, съчетана със силата на Пино Ноар. Апория, от която се ражда един от най -големите шампански на всички времена: Дом Периньон.